Hoe ga je met perfectionisme om als je hooggevoelig bent?

Zit perfectionisme jou ook zo in de weg?

Als je hooggevoelig bent is er een grote kans dat je een perfectionist bent. Je stelt hoge eisen aan jezelf en legt de lat vaak erg hoog. Je wil het allemaal zo goed doen, met het gevaar dat je jezelf voorbijloopt. Je wilt graag een goede moeder zijn, een lieve vriendin, een fijne werknemer en een toegewijde partner. Is dit niet allemaal een beetje veel?

De eisen die je aan jezelf stelt zijn vaak hoog, niet altijd realistische en op langer termijn moeilijk vol te houden. Je gaat maar door totdat je omkiept. Je hoge verwachtingen en eisen aan jezelf maken dat je veel energie weggeeft en daardoor sneller oververmoeid raakt. Een tijdje kan je dit wel volhouden, maar er komt een moment dat het elastiekje knapt en dan raak je gestrest. Luister je niet naar je hoofd en lijf en ga je maar door, dan raak je overspannen of krijg je een burn-out.
Helaas zie ik regelmatig in mijn praktijk cliënten met veel klachten die gerelateerd zijn aan hun perfectionisme.

Is je zelfvertrouwen de boosdoener?

Achter perfectionisme schuilt vaak een negatief zelfbeeld. Het proces en bewustwording van je hooggevoeligheid is vaak medeoorzaak van minder zelfvertrouwen. Hierdoor wankel je wat meer en twijfel je aan je kwaltieten en soms ook aan je gedachten. Als er meer duidelijkheid en acceptatie is betreft je hooggevoeligheid leer je dit te integreren in je leven. Dan wordt je zelfvertrouwen ook groter en kan je je perfectionisme een beetje verlagen.

Omarm je imperfectie!

Heb je het lef om je imperfectie te omarmen? Ik kan je vertellen dat dit een groot uitdaging is maar het brengt je zoveel meer. Het geeft je rust, het verlaagt je stress en vergroot je zelfvertrouwen.

Dat gun ik jullie ook!

Hoe je dit kan doen en toepassen in je leven leer ik je graag in mijn mooie trajecten.

Met zelfvertrouwen krachtig vooruit of Leer te schitteren met je hooggevoeligheid.
Terug naar Blog