Thema nieuwsbrief maart 2020: HSP

In mijn praktijk krijg ik veel vragen over welke kenmerken / eigenschappen passen bij een hooggevoelig persoon. Dit is natuurlijk nooit standaard, elke persoon is uniek in zijn of haar karakter. Wel valt mij op dat er veel overeenkomsten zijn bij HSP / HSS personen. Ik heb daarom een lijst ontwikkeld met ruim 50 kenmerken die passen bij HSP personen. Een handige lijst die veel cliƫnten duidelijkheid en inzicht geven als we een coachingstraject opstarten rondom zorgen en vragen bij HSP.

In deze nieuwsbrief zal ik drie belangrijke kenmerken bespreken.

  1. Je bent zeer goed in het zorgen voor anderen. Je bent behulpzaam en staat altijd klaar voor anderen. Dit is meteen je valkuil. Doordat je goed aanvoelt wat anderen personen nodig hebben en je een zorger en vaak ook een pleaser bent, ga je soms te ver in het zorgen voor je medemens. Anderen ervaren dit als prettig of je stoot er mensen er mee af. Belangrijker nog is dat HSP personen moeilijk grenzen stellen en je dus vaak te lang en te hard door gaat, waardoor je klachten ontwikkeld. Het is niet voor niks dat veel HSP personen werken in de zorg, hulpverlening of onderwijs en regelmatig kampen met een burn out.
  2. Overprikkeling is echt een veel gehoorde klacht van HSP personen. Je zintuigen staan de hele dag open en al je indrukken komen ongefilterd binnen. Het is niet voor niks dat je aan het einde van de dag oververmoeid bent. Belangrijk is het om elke dag je afschermoefeningen te doen, zodat je voorkomt dat je leeg loopt op andere mans emoties.
  3. Het oppakken van stemmingen van anderen kan heel vermoeiend zijn. Je voelt feilloos aan als er ergens spanning heerst of problemen zijn. Je weet ook vaak waar de spanning vandaag komt en wat de oplossing zou kunnen zijn. Oplossingsgericht en vooruitdenken zijn mooie eigenschappen van HSP personen. Als je leert hoe je om moet gaan met het filteren van stemmingen en zorgt dat ze niet in je eigen systeem terecht komen, kan je van deze opgave een gave maken.

Bij Coachpraktijk Balans ontdek je welke kenmerken en kwaliteiten bij je horen en hoe je deze in je leven kan inzetten. Je leert je bewust worden van je identiteit en het inzetten van je bijzondere gave.