Thema nieuwsbrief februari 2019

Cognitieve Gedragstraining bij Chronische Slaapstoornissen.

Naar bed gaan, wegglijden in een diepe slaap en uitgerust ontwaken, dat is lekker slapen! Naar bed gaan, woelen en draaien, elk uur van de klok zien en 's ochtends gebroken opstaan is het tegenovergestelde. We noemen dat slapeloosheid.
Deze cursus is bedoeld voor mensen die regelmatig slecht slapen en graag willen leren hoe ze beter zouden kunnen slapen. Bijna iedereen slaapt wel eens slecht, bijvoorbeeld voor een examen of spannende gebeurtenis. U hebt dan nog geen slaapprobleem. Wanneer wordt slapen dan wel een probleem?

Als u regelmatig problemen hebt met inslapen, doorslapen en/of de kwaliteit van de nachtslaap dan kunt u zeggen dat u een slaapprobleem hebt. Dit is heel persoonlijk: de een vindt 1 uur wakker liggen voor het inslapen of gedurende de nacht niet erg, terwijl dat voor de ander heel vervelend kan zijn. Dit betekent dat eenzelfde slaap voor de een een probleem kan zijn en voor de ander niet. Hoe kan dat? Uw eigen, subjectieve gevoel over de slaap nemen we dan ook als uitgangspunt voor deze cursus.

Behalve de slaap 's nachts, kunt u ook kijken naar uw functioneren overdag als gevolg van het slechte slapen. Bent u vaak moe? Hebt u problemen met zich concentreren of dingen onthouden? Bent u vaak somber? Deze klachten kunnen het gevolg zijn van langdurig slecht slapen, maar dat hoeft niet.

Langdurig slecht slapen kan leiden tot gevoelens van somberheid. Maar aan de andere kant kan slapeloosheid ook onderdeel zijn van een depressie. Bij ongeveer de helft van de langdurig slapelozen is er sprake van psychologische factoren waarvoor vaak ook apart behandeling nodig is. Als u vooral somber bent en weinig zin en energie heeft om dingen te ondernemen, of als u angstig bent of oververmoeid, dan raden we aan om eerst met uw huisarts te overleggen of deze cursus op dit moment zinvol voor uw is. Het kan zijn dat u beter eerst hulp kunt zoeken voor uw bijkomende klachten en pas in tweede instantie aan de slag gaat met uw slaapproblemen. De kans op succes is dan ook groter. Als uw psychische klachten niet het hoofdprobleem zijn, kunt u wel degelijk baat hebben bij de cursus en gewoon meedoen.
Deze cursus is speciaal bedoeld voor mensen die te weinig slapen, de slapelozen.

 

Meer informatie over deze training neem contact op met Coachpraktijk Balans.
Als je start in februari dan krijg je een leuke korting aangeboden.