Nieuwsbrief november 2018

Hooggevoelig, je hebt het niet, je bent het!

Hooggevoeligheid is geen aandoening maar een eigenschap. In onze hectische maatschappij waar de nadruk ligt op ratio en verstand wordt hooggevoeligheid niet altijd gewaardeerd. Veel hsp-ers ervaren deze eigenschap in eerste instantie als last en vragen zich af wat er toch met hen aan de hand is. Ze proberen zichzelf aan te passen, te veranderen en de gevoeligheid wordt weg gedrukt. De kunst is echter om wat je ziet als zwakte om te buigen naar kracht.

Ervaar je de volgende klachten?
1. Voel je snel sfeer en emoties van anderen aan?
2. Ben je gevoelig voor licht , geluid of geuren?
3. Heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel?
4. Ben je snel overprikkelt na een dagje uit of een feestje?
5. Pieker je veel?
6. Ga je regelmatig over je grenzen heen?

Een hsp-er neemt meer indrukken, signalen en details waar via hun zintuigen. Wat voor anderen ‘normaal’ is zoals harde muziek en mensenmassa’s kan voor een hsp-er snel teveel zijn. Iedere persoon is natuurlijk uniek, er zijn vele vormen en gradaties te onderscheiden in hoog sensitiviteit. Wanneer de HSP-er zich nog niet bewust is van deze eigenschap of hier nog niet goed zijn weg in heeft gevonden kan er snel overprikkeling ontstaan. Het systeem is dan tijdelijk over-belast. Deze overbelasting kan met veel verschillende klachten gepaard gaan, moeheid komt het meeste voor. Gelukkig is er wat aan te doen!
Je bent goed zoals je bent!
Coachpraktijk Balans heeft veel ervaring met het coachen van kinderen en volwassenen met hooggevoeligheid. De kunst is om de klachten om te zetten in je kracht, zodat je hooggevoeligheid beter kan integreren in je leven en kan gaan zien als een mooie gave.