Nieuwsbrief oktober 2018

Ik voel zoveel! Kinderen met HSP worden vaak niet begrepen!

In mijn praktijk komen steeds meer ouders met zorgen rondom hun gevoelige kind. Aangegeven zorgen zijn dan vaak: korte concentratieboog, onverklaarbare boze buien, moeite met slapen, sterk reageren op prikkels thuis en op school, huilbuien, bang om naar bed te gaan, goed aanvoelen als er spanningen zijn en niet tegen onrecht kunnen.
Doordat er niet duidelijk is wat er speelt wordt in de omgeving vaak met onbegrip gereageerd of te snel geƫtiketteerd met bijvoorbeeld ASS of ADHD. Het grootste overlappende kenmerk is overprikkeling op alle zintuigen. Je moet je voorstellen dat je een vergiet op je hoofd hebt en dat alles in een keer binnenkomt, je hebt dan een overflow aan informatie die je moet verwerken. Jonge kinderen hebben hier moeite mee en vragen ook letterlijk tijd om bij te komen van bijvoorbeeld een schooldag. Een bezoekje aan de bioscoop kan goed gaan ,maar na afloop moet de overprikkeling van geluid en informatie wel de kans krijgen om eruit te komen en te verwerken. Gebeurt dit niet dan uit zich dit vaker in boos of opstandig gedrag.

Opvallend is dat kinderen met hsp ook vaak moeite hebben met slapen. Het afschakelen van de dag en de overgang naar de nacht moet met een vast ritueel ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk rust gecreƫerd wordt. Angstige kinderen die ook spirituele ervaringen hebben, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een persoon voelen, moeten zeker goed begeleid worden.
Tenslotte is hsp een gave en leer ik de kinderen met al mijn pedagogische, psychologische en spirituele ervaring graag dat ze niet bang hoeven te zijn en het goed is zoals je bent.
Het mooiste wat je kunt worden is tenslotte jezelf!

Voor meer informatie mag je mij altijd bellen of mailen, ik sta je graag te woord.