Nieuwsbrief mei 2018

Stress en hooggevoeligheid

Wie kent er tegenwoordig geen stress? Stress is een gesteldheid van het zenuwstelsel. Hoe meer stress je ervaart en hoe meer je uit balans bent, je zenuwstelsel reageert mee. Het zenuwstelsel bij hooggevoeligen werkt veel intenser, het is actiever, dieper en grondiger.
De reactie van een hooggevoelige op stress is vluchten of bevriezen, dit heeft uiteraard consequenties op je gezondheid. Het veroorzaakt een sluipende vorm van stress die gemakkelijk chronische vormen kan aannemen.

Een van de kenmerken van een hooggevoelig persoon is de zorgzame kant. Door je goed ontwikkelde empathie en de kwaliteit van het gericht zijn op anderen, vergeten hooggevoelige vaak zichzelf.

De hooggevoelige is vaak perfectionistisch, plichtsgetrouw en gewetensvol. Veel van jezelf eisen, slecht grenzen aangeven, overmatige controle, moeilijk hulp kunnen vragen en niet makkelijk stil kunnen zitten of niks doen. Dit alles leidt makkelijk tot stress klachten en overbelasting.

In de praktijk begeleid ik steeds meer hooggevoelige mensen met stress gerelateerde klachten. Het is van groot belang dat je ontdekt welke eigenschappen je kwaliteiten en persoonlijkheid versterken, maar ook je valkuilen leert ontdekken. De begeleiding start dan ook altijd met psychoot -educatie over hooggevoeligheid. Dat maakt vaak al veel duidelijk, geeft rust en acceptatie. Van groot belang om jezelf goed te leren kennen en je hooggevoeligheid niet meer als een last te ervaren maar als een gave.

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf!