Nieuwsbrief november 2017


Hooggevoeligheid.


HSP is niet iets wat je kunt worden, je wordt ermee geboren en bent het dus al je hele leven. Hoewel hooggevoeligheid is aangeboren bepaalt de omgeving voor een groot deel hoe een HSP functioneert. Uit onderzoek blijkt dat HSP’ers die opgroeien in een negatieve omgeving of geen begrip ontvangen gevoeliger worden voor stress en afwijzing. HSP’ ers die zich gesteund voelen en opgroeien in een rustige en warme omgeving kunnen juist beter functioneren.

Hooggevoeligheid is geen stoornis. Je bent HSP, je kunt het niet “hebben”.
Het hoeft ook geen probleem te zijn, als je er goed mee weet om te gaan.
Toch zie ik in mijn praktijk steeds meer kinderen en volwassenen met klachten. Door hun gevoeligheid voor omgevingsprikkels ligt er in onze drukke en veeleisende maatschappij overprikkeling altijd op de loer. HSP’ers zijn gevoeliger dan anderen voor stress en lopen meer kans op burn-out en anderen geestelijke en lichamelijke klachten, wanneer ze niet voldoende hersteltijd krijgen of nemen. Als je echter wel voldoende hersteltijd weet te nemen, kan je ook profiteren van je hooggevoeligheid.

Voor zover bekend zijn er net zoveel hooggevoelige mannen als vrouwen. Sensitiviteit en gevoeligheid wordt vaker geassocieerd met vrouwelijkheid en misschien ook makkelijker geaccepteerd bij vrouwen, maar mannen zijn net zo opmerkzaam, waakzaam en fijngevoelig als HSP vrouwen.
Ook in de praktijk zie ik steeds vaker dat mannen zich melden en vast lopen in hun werk, doordat ze niet openlijk ervoor uit kunnen komen dat ze hooggevoelig zijn. Dit zie ik met name in de beroepen waar voornamelijk mannen werken.