Wat is nu zelfvertrouwen?


Voor een kind betekent dit bijvoorbeeld dat ze merken dat ze belangrijk zijn voor hun ouders en hun directe omgeving. Dat er daadwerkelijk naar ze geluisterd wordt en er met de informatie en emoties van de kinderen iets gedaan wordt. De reacties van de omgeving spelen een belangrijke rol in de manier waarop het zelfvertrouwen en de eigenwaarde groeit.
Complimenten zorgen voor een positieve en gezonde groei.

Zelfvertrouwen hangt ook samen met de verwachtingen die de kinderen aan zichzelf stellen.
Zijn die verwachtingen realistisch dan stimuleert dat je zelfvertrouwen. Zijn ze dat niet dan kan een kind vaker falen, waardoor zijn zelfvertrouwen daalt.
Door het uiten van hun gevoelens laten kinderen duidelijk zien wie ze zijn en dat helpt bij het vormen van hun zelfbeeld.
Buiten de invloed van de ouders die erg groot is, speelt ook aanleg een grote rol. Het ene kind is van nature wat angstiger of gevoeliger, terwijl het ander kind overal vriendjes maakt.
Kinderen leren door nieuwe dingen uit te proberen. Jonge kinderen hebben weinig geduld en zijn dus sneller gefrustreerd. Frustraties helpen een kind om zich te ontwikkelen. Naarmate de kinderen ouder worden wordt de ontwikkleing minder simpel, kijk naar het hele leerproces op de basisschool. Het samen spelen geeft de kinderen een goed gevoel, als je niet mee mag doen ga je aan jezelf twijfelen.

Het mooiste cadeau wat je een kind kan geven is een gezonde dosis zelfvertrouwen!