Add en hoogbegaafdheid.


Over add en hoogbegaafdheid zijn nog geen wetenschappelijke studies bekend.
Wel is bekend dat veel mensen met add ook een hoog IQ hebben.
Veel kenmerken van beide stoornissen komen overeen. Add en hoogbegaafdheid treffen elkaar in het bijzonder in het kenmerk “overprikkeling”.
Mensen die structureel meer overprikkeld zijn beschikken over een hoger ontwikkelingspotentieel.

In deze combinatie van stoornissen heb je meer dan gemiddeld de neiging om op externe prikkels te reageren. Als je meer overprikkeld wordt heb je kans dat je bepaalde gebieden van je ontwikkeling meer en sneller ontwikkeld.

De mogelijke valkuil van deze combinatie stoornissen zit hem in de beleving van je EQ. Je emotionele intelligentie bepaalt hoe je reageert en functioneert op verschillende situaties en gevoelens. Add ers staan erom bekend dat ze een soort zesde zintuig hebben voor het invoelen van andermans emoties, maar dit komt vaker niet tot uiting. Het moeite hebben met impuls- en gedragsbeheersing, je stemmingswisselingen maken dat je geregeld af haakt.

Een hoog IQ is fijn en interessant wanneer je moet studeren of een pittige baan hebt, maar slim omgaan met sociale en emotionele gebeurtenissen in je leven vraagt ook een bepaalde mate van emotionele intelligentie.
Veelal zijn de mensen blij met de combinatie van stoornissen en zitten er volgens hun meer voor dan nadelen aan.