Uit de praktijk: Frank is hoogbegaafd en heeft ADD en dyslexie.


Frank is een jonge man van 27 jaar en ik heb hem enkele vragen gesteld over zijn add en hoogbegaafdheid.
Frank wist al jong dat hij slim was, op zesjarige leeftijd praatte hij al over onderwerpen mee die niet gerelateerd aan zijn leeftijd waren.
Hij heeft in de pubertijd eerst de diagnose add gekregen en in een later stadium pas de diagnose hoogbegaafdheid.

Frank geeft aan dat hij zijn hoogbegaafdheid gebruikt als compensatie voor zijn add. Het feit dat hij niet kan plannen en moeite heeft met organiseren van activiteiten en vergeetachtig is vindt hij erg vervelend.
Hij gebruikt hierbij zijn kennis deze neem je altijd mee, dus ondanks dat hij bijvoorbeeld dingen vergeet als hij ergens moet zijn kan hij doormiddel van zijn kennis op te roepen toch verder.
Het feit dat hij beide stoornissen heeft ervaart hij als een gave, zijn snelle denkwijze en oplossingsgericht denken (add) ervaart hij als een voordeel en in combinatie met zijn hoogbegaafdheid ziet hij meer mogelijkheden en dat vindt hij erg prettig.
Zijn belangrijkste gave ziet hij dan ook als het snelle nadenken en verbanden leggen die andere nog niet of in een latere fase pas zien.

Het nadeel van deze comorbiditeit ( het tegelijker tijd hebben van twee of meer stoornissen) is dat het erg vermoeiend is. Er komen zoveel prikkels tegelijkertijd de hele dag binnen dat je sā€˜avonds erg moe bent.
Om te zorgen dat je niet overprikkeld raakt kies je bewust je activiteiten uit en zorg je dat ze goed verdeeld zijn over de week.
De constante honger naar informatie maakt je geest vaak erg vermoeid.

Belangrijk om te vertellen vind ik dat Frank tijdens de gesprekken zijn focus bijvoorbeeld legt op de boekenkast, zodat hij zich beter kan concentreren op ons gesprek. Dit is zeer bewust om de prikkels van de lichaamstaal niet constant te ervaren en overspoeld te worden. Er vindt dus ook minder oogcontactplaats.
Door de intensieve coaching lukt het Frank steeds beter met zijn diagnoses om te gaan en ervaart hij een stuk rust nu hij zichzelf beter leert begrijpen.