Informatie: Voorkom een vechtscheiding!


Per jaar zijn er 70.000 nieuwe kinderen betrokken bij een echtscheiding.
Na de kerstmis en zomervakantie worden de meeste echtscheidingen aangevraagd.
Hoewel er tegenwoordig goede en deskundige zorg wordt aangeboden door advocaten, bemiddelaars en scheidingscoaches, zien we toch ook nog regelmatig dat scheiden uit de hand loopt. Het aantal vechtscheidingen varieert, maar mijns inziens is elke vechtscheiding er een te veel.
Scheiden is een moeizaam en zwaar proces waar emoties vaker de vrije hand lijken te krijgen. Bij problematische scheidingen lopen de gemoederen steeds hoger op en lijken de ouders het belang van de kinderen niet meer voorop te stellen.

Je spreekt van een vechtscheiding als de scheiding niet alleen gepaard gaat met negatieve gevoelens naar je toekomstige ex partner, maar ook met acties met de bedoeling de ander schade toe te brengen.
Denk hierbij aan: de rekening nog snel plunderen, naar een ander land verhuizen, je verplichtingen niet na komen, de andere persoon zwart maken ( psychologische oorlogsvoering), persoonlijke spullen meenemen etc.

Niemand wil een vechtscheiding, een dergelijke scheiding kent alleen maar verliezers.
Het is erg schadelijk voor de kinderen als de ouders tot het uiterste gaan en hun recht blijven halen bij diverse advocaten en steeds maar weer rechtszaken beginnen.
Probeer zoveel mogelijk je scheiding voor te bereiden en zet je wensen op papier, geef elkaar de ruimte om na te denken en zorg voor een goede bemiddelaar die je ondersteunt en begeleid in het moeilijke proces.
Zorg tevens dat er voor de kinderen een plek bij een hulpverlener is (die ervaring heeft met echtscheidingsproblematiek bij kinderen) waar ze begeleiding kunnen ontvangen om de scheiding te verwerken.