Wij gaan scheiden en hebben twee kinderen met autisme.

Petra en Eric zijn 15 jaar getrouwd en hebben twee kinderen van 11 en 8 jaar.
Beide jongens hebben de diagnose pdd-nos. De ouders hebben besloten om te gaan scheiden maar maken zich grote zorgen om hun jongens.
Hoe gaan ze dit ervaren, hoe gaan ze dit aan ze vertellen en wat moeten ze allemaal regelen om de rust zoveel mogelijk te bewaren.
In mijn praktijk zie ik deze problematiek steeds vaker en ik heb dan ook enkele gestructureerde stappen ontwikkeld om zowel de ouders te begeleiden in het scheidingsproces, maar ook met grote voorzichtigheid te kijken naar wat kinderen met een stoornis extra nodig hebben tijdens en na de scheidingsperiode.

Na een zorgvuldige intake en alle informatie verzamelt te hebben met Petra en Eric maak ik de balans op en starten we op twee niveaus.
In eerste instantie wordt er samen op een rijtje gezet wat er allemaal zakelijk geregeld moet worden als je gaat scheiden. Denk hierbij aan; verkoop en taxatie huis, verzekeringen, testament, financiƫn etc.

Op de tweede en naar mijn mening de belangrijkste plaats wordt er uitvoering stil gestaan bij het opstellen van het ouderschapsplan. Hoe gaan Petra en Eric de zorg van de kinderen verdelen en wat is nodig om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.
Beide jongens hebben moeite met veranderingen, zeker een scheiding heeft een hele grote impact op de jongens. Na uitvoerig bespreken van hun gedrag en de emotionele beleving komen de ouders tot het besluit om moeder voorlopig in het ouderlijk huis te laten wonen. Vader komt elke woensdagmiddag de jongens enkele uurtjes ophalen en om de week gaan ze een weekend naar vader toe.
Op het moment lijkt dit voor het gezin de beste oplossing en willen ze de jongens in hun vertrouwde omgeving bij hun eigen school en vriendjes laten blijven.

Nadat alles is geregeld en in gang is gezet blijven Petra en Eric nog enige tijd begeleiding volgen bij Balans. De insteek is voornamelijk om in beide huizen zoveel mogelijk op een lijn op te voeden en te zorgen voor structuur en rust.
Na een periode van gewenning komen de jongens nog enkele keren apart naar Balans om te praten over de echtscheiding en de veranderingen.
Mijn complimenten naar deze ouders die hun eigen weg wilde kiezen, maar het belang van hun kinderen voorop stelde.