Adhd / Add en tijdsbesef!

Een veel voorkomend probleem als gevolg van adhd/add is een slecht tijdsbesef.  Volwassenen onderschatten vaak hoe ontzettend veel tijd er nodig is om een bepaalde taak uit te voeren. Als je het besef van tijd kwijt raakt, kan dat vervelend zijn voor andere mensen die op je wachten of waaraan je iets beloofd hebt. Het huishouden goed draaien vraagt veel planning en organisatie en daar hebben de adhd/add-ers veel moeite mee. Veel is te veranderen en aan te leren met schema’s, lijsten en planners, maar door hun stoornis zal dit toch altijd een struikelblok blijven.

Werk gerelateerd zie je vaak dat er ook problemen ontstaan in het motiveren, opstarten en afronden van taken. Het maken van diverse lijstjes, het overzicht kwijt raken van je taken zijn veelvuldig voorkomende struikelblokken. Het kost dan ook veel energie om de werkdruk vol te kunnen houden.

Mogelijke oorzaken van tijd over- of onderschatten, uitstelgedrag en te laat komen kunnen zijn: angst en paniek, depressie, duur van de taak wordt onderschat, geen nee kunnen zeggen, onvoldoende voorbereid of teveel achterstallige taken. Bij hyperfocussen zie je dat ze met een stroomversnelling doorwerken en bergen werk kunnen verzetten in een korte tijd. Alles wordt opgeruimd en naderhand zijn deze personen oververmoeid. De moeite die ze hebben met starten en stoppen zie je duidelijk hierin terug.

 

Uit de praktijk: Esther heeft ADD en weinig eigenwaarde.

Esther is 22 jaar en komt bij mij in de praktijk omdat ze zich niet goed voelt. Ze heeft veel moeite om haar leven op de rit te krijgen en kan niet altijd overzien waar dit vandaan komt. Allereerst start ik met de educatie over add en dit geeft haar al veel duidelijkheid en rust. Alles wat mis gaat heeft ze altijd meteen als negatief ervaren en haar eigen beeld over haar karakter werd steeds negatiever. Esther is de afgelopen tijd haar zicht op haar positieve kanten geheel kwijtgeraakt. Gevoel van eigenwaarde is voor iemand met add een breekbaar iets. De symptomen van add leiden er vaak al toe dat je je een mislukking voelt, omdat je bepaalde gedragingen niet onder controle hebt. Als je alle vertrouwen in je eigen vermogen verliest, begrijp je goed dat Esther steeds banger werd om te falen.

Van groot belang vind ik het ontdekken van haar kwaliteiten en haar positieve eigenschappen. Op het moment dat ze deze weer ziet, kan ze dit inzetten in situaties die ze moeilijk vindt. Het oefenen en herontdekken van haar kwaliteiten nemen enkele maanden in beslag en zal op haar persoonlijk tempo worden afgesteld. Door het scheppen van duidelijkheid en het opnieuw ontdekken van haar kwaliteiten is Esther al langzaam op weg om met meer plezier naar haar werk te gaan.

Als aanvulling op de coaching start Esther met boksen bij mijn collega Ali Akbaba. In deze bokssessie leert ze haar weerbaarheid vergroten, zich uiten in sport en haar conditie verhogen. Haar zelfvertrouwen groeit en het is mooi om te zien dat de combinatie van mentale coaching en fysieke training op kort termijn een positief resultaat oplevert.

 

Workshop bij de Universiteit Maastricht.

In september gaat Coachpraktijk Balans enkele workshops verzorgen voor de docenten van de Universiteit van Maastricht. Al enkele jaren sporten de studenten bij Akbaba Gym. Met veel plezier komen de studenten naar Krav Maga en bokslessen toe. In de Health week van de UM sport zijn dit jaar de docenten aan de beurt. Wij kijken met spanning en veel sportplezier uit naar deze ervaring. Natuurlijk houden wij jullie op de hoogte.