Uit de Praktijk

Uit de praktijk: Mark heeft pdd nos en krijgt een broertje of zusje

Mark is zeven jaar en heeft pdd nos. Zijn moeder is zwanger van hun tweede kindje en maakt zich zorgen hoe Mark hierop gaat reageren. Na een kennismaking met moeder en Mark stel ik een plan op en gaan we samen aan de slag. Eerst bereid ik alles voor met moeder en leg uit wat de bedoeling is, dan gaan we dit samen met Mark verder oppakken.
Het is voor Mark moeilijk om zich voor te stellen dat er een baby in de buik groeit en dat er een broertje of zusje wordt geboren. Als de baby er is zal er ook veel veranderen en ook dit overziet hij niet.
Het aanbieden van structuur in deze periode is van groot belang, we starten met de dagstructuur uitzetten door middel van picto’s. Daarnaast laten we picto’s maken die betrekking hebben op de baby, zoals een box, slapen, flesje etc.
Door met deze picto’s te spelen went Mark er snel aan en kan moeder ze in het dagschema inzetten als de kleine geboren is.
Verder besteden we aandacht aan het kraambezoek, dit vindt Mark niet fijn. Door duidelijk te maken wat hij in die tijd wel of niet mag doen, af te spreken hoe lang ze komen en het bezoek te doseren creëren we ook hier duidelijkheid.
Inmiddels is moeder bevallen van een zoon en Mark is super blij met zijn broertje.
Door de duidelijkheid die de ouders geven en de goede voorbereidingen is de kraamtijd voorspoedig verlopen.
Mark is snel gewend aan de nieuwe gezinssituatie en we sluiten de coaching met volle tevredenheid af.

Gepubliceerd op: 01 apr 2011

--------------------------------------------------------------------------------