Uit de Praktijk

Uit de praktijk: Jasper heeft autisme en gaat kamperen met zijn ouders.

Jasper is negen jaar en heeft autisme, hij gaat met zijn ouders en zusje van drie jaar naar de camping. Moeder geeft aan dat ze hier erg tegenop ziet, omdat hij de hele tijd kliert, zijn zusje plaagt, weg loopt en niet wil meedoen aan de gezinsactiviteiten. Ze wil graag advies hoe ze ervoor kan zorgen dat deze vakantie wel een fijne tijd wordt met haar gezin.

We brengen eerst in kaart hoe Jasper gewend is dat zijn dagelijkse dag er uit ziet en hoe moeder normaal zijn vrije tijd indeelt in de weekenden. Als dit duidelijk is en ik meer weet over het gedrag van Jasper kan ik gerichter adviezen geven.
Het blijkt al snel dat de ouders op de camping geen structuur meer bieden en leven bij de dag. Natuurlijk is dit prettig als je eindelijk vrij bent, maar voor Jasper is dit niet goed.
Hij weet niet wat er van hem verwacht wordt en door deze onduidelijkheid wordt hij erg onrustig. Samen met moeder maken we een plan van aanpak, hierin zorgen we voor meer structuur en voorspelbaarheid. We zorgen ervoor dat de dag overzichtelijker wordt en er ruimte is voor puzzeltijd. Ik ben ervan overtuigd dat deze vakantie een stuk beter gaat verlopen dan vorig jaar.

Gepubliceerd op: 01 jun 2012

--------------------------------------------------------------------------------