Uit de Praktijk

Uit de praktijk: Hulp in het gezin,bij zorgen rondom opvoeding.

Peter en Sanne komen naar de praktijk, omdat ze zich zorgen maken om hun twee kinderen Bas (2 jaar) en Tom (5 jaar). Tom vertoont druk gedrag, luistert niet, klimt overal op en correcties beklijven niet. Ouders hebben al van alles geprobeerd, maar geen enkele straf lijkt te helpen. Ook het belonen van positief gedrag lijkt niet te werken.
De jongste Bas ziet veel van dit gedrag en begint dit te imiteren, positieve of negatieve aandacht het maakt niet uit als je het maar krijgt.
Ouders vragen zich af of er sprake is van adhd bij Tom.
Na een uitgebreid gesprek spreken we af dat we een combinatie maken van gezamenlijke gesprekken met de ouders, als ook enkele thuisbezoeken .

Bij de thuisbegeleiding valt op dat moeder er grotendeels alleen voor staat en dat het haar moeite kost om dagelijks energie te geven aan beide jongens. Vader is veel weg voor zijn werk en kan daardoor beperkt zijn vrouw ondersteunen. Door gebrek aan energie is moeder minder streng geworden met het uitzetten van de structuur en het consequent handelen.
De kinderen missen hierdoor een stuk regelmaat en veiligheid. Door de ruimte die ze hierdoor krijgen worden de kinderen baldadig en dwars.
Samen met de ouders zorgen we ervoor dat het dagritme weer wordt opgestart, dat de kinderen weten wat de huisregels zijn. Daarnaast spreken we met de ouders hoe ze de zorg samen kunnen indelen en moeder ook enkele momenten van de week voor zichzelf kan besteden om haar energiepijl weer op te laden.

Naast de thuisbegeleiding en de gesprekken met de ouders wordt er nog contact gezocht met de school. Na intensieve thuisbegeleiding met sturing en ondersteuning voor de ouders vindt er een grote omslag plaats. Het gedrag van de jongens veranderd positief en de conclusie dat Tom geen adhd heeft maakt het hele gezin een stuk rustiger.
Met een goed gevoel starten we de nazorg, zodat ze bij vragen nog kunnen terugvallen op deskundige hulp.

Gepubliceerd op: 01 sep 2011

--------------------------------------------------------------------------------