Uit de Praktijk

Uit de praktijk: Geef complimentjes aan je puber.

Anke is 39 jaar en woont samen met haar puber zoon Pim.
Ze ervaart veel problemen in de opvoeding en wil graag advies hoe ze beter met hem kan omgaan. Als eerste breng ik samen met moeder in kaart waar het mis loopt, wat ze al allemaal heeft geprobeerd en hoe hier de reacties van Pim op waren.
Al snel blijkt dat Pim flink aan het puberen is en dat moeder zijn ontwikkeling en veranderend gedrag niet kan bijhouden.
Ook met Pim heb ik individuele gesprekken en hierin komt naar voren dat hij veel moeite heeft met de regels van moeder en het gemis van zijn vader.

Door intensieve coaching wordt moeder er zich van bewust dat ze alleen maar let op het negatieve gedrag van Pim en amper complimentjes geeft of aandacht heeft voor de goede dingen in zijn gedrag. In de puber leeftijd gaat opvoeden langzaam over in begeleiden en is het van groot belang om de communicatie met je kind open te houden. Respecteer hun mening en geef grenzen aan, maar sta ook open voor een andere visie.
Door meer aandacht aan je kind te geven en het positieve gedrag te benoemen en complimentjes te geven groeit het zelfbeeld van een puber.
Na diverse gesprekken met moeder en zoon komt het gezin langzaam tot rust.
Pim komt nog diverse keren om te praten over het verdriet van zijn vader en moeder begeleid ik nog enige tijd in haar opvoedingsrol. Na enkele maanden sluiten we de coaching met een tevreden gevoel af.

Gepubliceerd op: 01 nov 2012

--------------------------------------------------------------------------------