Uit de Praktijk

Uit de praktijk: Begeleiding van ex-partners.

Coachpraktijk Balans ontvangt regelmatig ex partners die moeilijkheden ervaren op diverse fronten. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat ik ondersteuning biedt aan: jaarlijkse vakanties inplannen via een jaarrooster, problemen in de omgang met de pubers of verschillende opvattingen waardoor de kinderen onrustig of negatief gedrag gaan vertonen.

Jan en Femke zijn nu twee jaar gescheiden en hebben twee jongens in de leeftijd van 13 en 15 jaar. Beide partners hebben inmiddels een nieuwe partner gevonden waar ze ook mee samenleven. Omdat de oudste zoon opstandig gedrag vertoont en veel ruzie zoekt komen de ouders naar de praktijk.
Allereerst breng ik de scheiding in kaart en kijk of hier nog aandachtspunten liggen die doorwerken in de bezoekregeling tussen de ouders. Daarnaast is er voldoende aandacht voor de nieuwe gezinnen en ook de eventuele andere kinderen.
Als dit alles is uitgefilterd kan ik een duidelijker advies geven en gaan we aan de slag.

Ik nodig hun zoon uit voor diverse individuele gesprekken en daarnaast samen met de ouders.
Het grote verschil in opvoedingsstijl en het geven van vrijheid is het grootste probleem. Daarnaast werken we aan het verwerken van de scheiding en het leren leven in de nieuwe gezinnen met andere kinderen. Geen eenvoudige klus voor een opgroeiende puber.

De communicatie tussen ex-partners is altijd een moeilijk punt. Ze zijn natuurlijk niet voor niets uit elkaar gegaan, dus volledig op een lijn zitten is regelmatig niet haalbaar.
Wat wel haalbaar is om de ouders te laten inzien dat ze bepaalde zaken moeten bespreken en gaan handelen vanuit de wil om het beste voor het kind te willen en niet hun eigen gevoelens de boventoon laten voeren.
In veel gevallen lukt dit en zie je het negatieve gedrag van de jongeren in de loop der tijd afnemen.

Gepubliceerd op: 01 jun 2011

--------------------------------------------------------------------------------