Uit de Praktijk

Uit de praktijk: Ankie (5) heeft adhd en zindelijkheidsproblemen

In mijn praktijk komt moeder met haar vijfjarige dochter Ankie.
Ankie heeft adhd en daarnaast zindelijkheidsproblemen.
Het komt zelden voor dat een kind met adhd maar één stoornis heeft. Veelal hebben ze nog een of meer stoornissen, de co-morbiditeit is hoog.
Op jonge leeftijd blijkt adhd vaak samen te gaan met onwillekeurig urinelozing. Over het algemeen zijn deze kinderen later zindelijk dan kinderen zonder adhd.

Samen met moeder en Ankie kijken we naar haar plasgedrag en plasrituelen. Hierbij valt op dat bij spannende gebeurtenissen thuis of op school het niet lukt om op tijd naar de wc te gaan. Haar adhd (denk hierbij aan de korte concentratie en impulsiviteit) speelt hier een grote rol in.

Door een wekelijkse thuisbegeleiding te starten leren we Ankie om regelmatig de wc te bezoeken. Door de visuele ondersteuning met hulp van picto’s waarop de wc-rituelen staan, gaat dit al snel een stuk beter. Tevens leren we Ankie dat ze bij een ongelukje zichzelf kan verschonen. Dit geeft haar een goed gevoel.

Na enkele weken zien moeder en ik een grote verbetering. Hoewel Ankie nog niet volledig zindelijk is overdag, zijn de plasmomenten overzichtelijker en weet Ankie wat ze wel en niet kan doen en heeft moeder een berg minder was.

Het moge duidelijk zijn dat het volledig zindelijk zijn nog niet is te realiseren op korte termijn, omdat Ankie door haar adhd ook nog met andere problemen te maken heeft. Het feit dat Ankie nu met meer zelfvertrouwen bij vriendinnetjes kan spelen, maakt dat we met een tevreden gevoel afsluiten.

Gepubliceerd op: 01 sep 2010

--------------------------------------------------------------------------------