Nieuwsbrief december 2018

Hoe overleef je de feestdagen als je hooggevoelig bent?

Hooggevoelige mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en staan extra open voor prikkels, energieën, drukte en sfeer. De kerstmaand is bij uitstek een drukke maand met veel verplichtingen naast je werk en gezin. Velen ervaren dan ook stress en hebben minder tot geen energie. Dit komt , omdat je tijdens deze weken weinig tijd hebt om alleen te zijn en je energie niveau weer op te laden.
Kerstinkopen, cadeautjes zoeken, wat kook ik met de kerst, bij wie gaan we eten of nodigen wij uit staan centraal naast je werk en gezin. Wat kan je doen om de rust en energie te bewaren?

1. Leg de lat niet te hoog. Door je perfectionisme wil je alles regelen en zo goed mogelijk doen. Verdeel de taken en geef wat controle uithanden. Het is niet erg om hulp te vragen.
2. Geef je grenzen aan. Durf je grenzen aan te geven en zeg als het je te veel is. Door je hooggevoeligheid heb je moeite met begrenzen.
3. Geef je rustmoment aan. Vertel dat je even een uurtje voor jezelf nodig hebt om bij te komen en weer op te laden.
4. Zeg nee. Ze gerust eens nee als het echt niet gaat. Leg uit wat je voelt en er zal meer begrip komen voor je gevoeligheid.
5. Wandel. Maak tussen je afspraken door een wandeling, dit verlaagt je stress en voorkomt mogelijk nog meer kerst stress.
6. Plannen. Plan ruim van te voren je dagen in, dit geeft overzicht en rust.

Gebruik je talent met de feestdagen en creëer warme en liefdevolle dagen, daar ben je goed in!

Thema nieuwsbrief november 2018

HSP en burn-out!

Hoogsensitieve mensen zijn vaak gedreven en goed in hun werk, omdat hun manier van informatieverwerking diepgaander is. Ze zijn sterk afgestemd op de emoties van anderen, voelen stemming aan en kunnen zich goed inleven. Hoogsensitieve personen willen andere graag helpen, waardoor ze regelmatig hun grenzen verliezen. Ze bezitten vaak indrukwekkende kwaliteiten: zorgvuldigheid, oog voor detail, overzien het grotere geheel en hebben een creatief en analytisch vermogen, grote betrokkenheid en veel inlevingsvermogen.
Waarom komen de talenten dan niet altijd tot hun recht of worden de prestaties mindere op den duur?
De volgende vijf redenen kunnen een oorzaak zijn van je burn out in combinatie met je hsp:

1. Betere prestatie kosten meer stress. Hsp-ers zijn vaker vermoeid na het uitvoeren van hun taken en ervaren meer stress. Het stresssysteem wordt dus sneller geactiveerd en dat is nadelig voor een burn out.
2. Te weinig rust nemen: door het ontvangen van de vele prikkels heb je meer rust en hersteltijd nodig, als je dit niet voldoende doet dan ontstaan er vermoeidheidsverschijnselen.
3. Je legt de lat te hoog: nog meer dan anderen zijn hsp ers gericht op goed presteren. Dat komt door de manier waarop je hersenen functioneren, met meer diepgang en een analytisch vermogen. Door het hoge presteren leggen ze de lat veel te hoog en plegen ze roofbouw op hun energievoorraad en kan je burn out raken.
4. Sterk rechtsvaardigheidsgevoel: eerlijke en gelijke behandeling is van groot belang voor een hsp er. Dit sterk rechtsvaardigheidsgevel zorgt vaak voor teleurstellingen.
5. Gerichtheid op de sociale omgeving: Hoogsensitieve mensen hebben een antenne voor de emoties en verwachtingen van anderen. Voelen feilloos stemmingen aan en werken slecht in een kantoortuin.

Hooggevoeligheid en burn out komt dus vaak voor. Heb je vragen mail of bel gerust naar Coachpraktijk Balans.

 

Nieuwsbrief november 2018

Hooggevoelig, je hebt het niet, je bent het!

Hooggevoeligheid is geen aandoening maar een eigenschap. In onze hectische maatschappij waar de nadruk ligt op ratio en verstand wordt hooggevoeligheid niet altijd gewaardeerd. Veel hsp-ers ervaren deze eigenschap in eerste instantie als last en vragen zich af wat er toch met hen aan de hand is. Ze proberen zichzelf aan te passen, te veranderen en de gevoeligheid wordt weg gedrukt. De kunst is echter om wat je ziet als zwakte om te buigen naar kracht.

Ervaar je de volgende klachten?
1. Voel je snel sfeer en emoties van anderen aan?
2. Ben je gevoelig voor licht , geluid of geuren?
3. Heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel?
4. Ben je snel overprikkelt na een dagje uit of een feestje?
5. Pieker je veel?
6. Ga je regelmatig over je grenzen heen?

Een hsp-er neemt meer indrukken, signalen en details waar via hun zintuigen. Wat voor anderen ‘normaal’ is zoals harde muziek en mensenmassa’s kan voor een hsp-er snel teveel zijn. Iedere persoon is natuurlijk uniek, er zijn vele vormen en gradaties te onderscheiden in hoog sensitiviteit. Wanneer de HSP-er zich nog niet bewust is van deze eigenschap of hier nog niet goed zijn weg in heeft gevonden kan er snel overprikkeling ontstaan. Het systeem is dan tijdelijk over-belast. Deze overbelasting kan met veel verschillende klachten gepaard gaan, moeheid komt het meeste voor. Gelukkig is er wat aan te doen!
Je bent goed zoals je bent!
Coachpraktijk Balans heeft veel ervaring met het coachen van kinderen en volwassenen met hooggevoeligheid. De kunst is om de klachten om te zetten in je kracht, zodat je hooggevoeligheid beter kan integreren in je leven en kan gaan zien als een mooie gave.

Thema nieuwsbrief oktober 2018

Persoonlijke en Spirituele ontwikkeling bij Coachpraktijk Balans.

Niks gebeurt zonder reden!

In de huidige maatschappij vinden steeds meer verschuivingen plaats en komt er steeds meer begrip voor mensen die andersvoelend en andersdenkend zijn. Wat een opluchting voor alle mensen die veel voelend zijn en HSP hebben. Ongelofelijk fijn dat HSP vorig jaar eindelijk wetenschappelijk is bewezen en HSP meer serieus wordt genomen.

In mijn praktijk melden zich steeds meer ouders , kinderen en jong volwassenen met HSP . Als ervaringsdeskundige geef ik graag educatie hoe je beter om kan gaan met HSP en het gaat zien als een gave. Ouders geeft ik opvoeding kundige tips, jongeren willen weer meer weten hoe ze het in hun studentenleven kunnen toepassen en niet overspoelt raken.
Voor volwassenen gaat het vaker verder en gaan we op vraag van de cliënt naast de hsp ervaringen ook verder met de spirituele en paranormale ervaringen. Ongelofelijk mooi en dankbaar werk.
Het mooiste wat er gebeurt is ; het eindelijk begrijpen waarom je anders denkt, voelt en reageert. Jezelf leren kennen, je ziel mogen voeden; het voelt als thuiskomen! Graag help ik je met deze mooie weg en leer ik je dat er maar een ding belangrijk is: Gelukkig zijn met jezelf!

Coachpraktijk Balans zal zich inde toekomst steeds meer richten op : persoonlijke en spirituele ontwikkeling en ervaringen delen rondom HSP.
Voor vragen mag je mij altijd bellen of mailen.

Warme groet Inge

 

Coachpraktijk Balans, Zuid-Limburg | Mail: info@coachpraktijkbalans.nl | GSM: 06-41072828