Thema nieuwsbrief februari 2019

Cognitieve Gedragstraining bij Chronische Slaapstoornissen.

Naar bed gaan, wegglijden in een diepe slaap en uitgerust ontwaken, dat is lekker slapen! Naar bed gaan, woelen en draaien, elk uur van de klok zien en 's ochtends gebroken opstaan is het tegenovergestelde. We noemen dat slapeloosheid.
Deze cursus is bedoeld voor mensen die regelmatig slecht slapen en graag willen leren hoe ze beter zouden kunnen slapen. Bijna iedereen slaapt wel eens slecht, bijvoorbeeld voor een examen of spannende gebeurtenis. U hebt dan nog geen slaapprobleem. Wanneer wordt slapen dan wel een probleem?

Als u regelmatig problemen hebt met inslapen, doorslapen en/of de kwaliteit van de nachtslaap dan kunt u zeggen dat u een slaapprobleem hebt. Dit is heel persoonlijk: de een vindt 1 uur wakker liggen voor het inslapen of gedurende de nacht niet erg, terwijl dat voor de ander heel vervelend kan zijn. Dit betekent dat eenzelfde slaap voor de een een probleem kan zijn en voor de ander niet. Hoe kan dat? Uw eigen, subjectieve gevoel over de slaap nemen we dan ook als uitgangspunt voor deze cursus.

Behalve de slaap 's nachts, kunt u ook kijken naar uw functioneren overdag als gevolg van het slechte slapen. Bent u vaak moe? Hebt u problemen met zich concentreren of dingen onthouden? Bent u vaak somber? Deze klachten kunnen het gevolg zijn van langdurig slecht slapen, maar dat hoeft niet.

Langdurig slecht slapen kan leiden tot gevoelens van somberheid. Maar aan de andere kant kan slapeloosheid ook onderdeel zijn van een depressie. Bij ongeveer de helft van de langdurig slapelozen is er sprake van psychologische factoren waarvoor vaak ook apart behandeling nodig is. Als u vooral somber bent en weinig zin en energie heeft om dingen te ondernemen, of als u angstig bent of oververmoeid, dan raden we aan om eerst met uw huisarts te overleggen of deze cursus op dit moment zinvol voor uw is. Het kan zijn dat u beter eerst hulp kunt zoeken voor uw bijkomende klachten en pas in tweede instantie aan de slag gaat met uw slaapproblemen. De kans op succes is dan ook groter. Als uw psychische klachten niet het hoofdprobleem zijn, kunt u wel degelijk baat hebben bij de cursus en gewoon meedoen.
Deze cursus is speciaal bedoeld voor mensen die te weinig slapen, de slapelozen.

 

Meer informatie over deze training neem contact op met Coachpraktijk Balans.
Als je start in februari dan krijg je een leuke korting aangeboden.

Nieuwsbrief februari 2019

De kracht van wandelen.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat wandelen erg goed is voor lichaam en geest.
Wat pluspunten op een rijtje:
- Het is goed voor je geest en gemoedstoestand
- Je ontspant en neemt vitaminen D tot je
- Het verlaagt je bloeddruk
- Je blijft beter op gewicht
- Het helpt erg goed bij stemmings- en depressieve klachten
- Je bouwt conditie op
- Het ontspant je en maakt je hoofd leeg

Als therapeut geef ik regelmatig het advies om dagelijks te gaan wandelen. Het is een ideale manier om je gedachten en piekeren los te laten. Als je piekert over iets of je bent op zoek naar inspiratie ga wandelen! Het is de snelste en eenvoudigste manier om jezelf op andere gedachten te brengen. Volgens een Brits onderzoek is het zelfs een betere remedie tegen depressie dan antidepressiva.

Sinds een jaar loop ik elke dag in de buitenlucht en ik vind het heerlijk. Het ontspant, je maakt je hoofd leeg en geniet meteen van de natuur. Inmiddels hoor het zo bij mijn dagelijks leven dat ik met plezier wandel en geniet. Sterker nog ik kan niet meer zonder!

Probeer het eens uit en start met een half uurtje bijvoorbeeld drie keer per week en bouw het rustig op. Je zult merken dat het je veel energie geeft en je stemming aanzienlijk verbetert.

Nieuwsbrief januari 2019

Anders zijn is oké!

In mijn praktijk begeleid ik veel mensen die last ervaren van hun hooggevoeligheid. De hulpvraag is bijna altijd het willen leren omgaan met het vele voelen en dit beter in hun leven integreren, zodat het werken en de relaties niet meer zo veel energie kosten.
Ik start dan altijd met het geven van psycho educatie en het leren ombuigen van de klachten, zodat er meer rust komt. Meer rust in het ervaren dat het goed is dat je anders bent en dat je met de juiste oefeningen je klachten kan omzetten in een mooie gave.
Vol verbazing en bewondering zie ik steeds weer de veerkracht die ontstaat nadat de puzzelstukjes eindelijk op hun plaats vallen. Iedere ontwikkeling is winst en het ontstaat van persoonlijke en spirituele groei is erg mooi om te zien.

Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe je hooggevoeligheid je leven kan beïnvloeden op diverse vlakken, positief maar ook negatief. Graag help ik je om duidelijkheid te krijgen in je voelen en dit te gaan zien als een gave. Het besef dat je meer bent dan hooggevoelig en dat deze mooie gave beter wordt geïntegreerd in je persoonlijkheid en je hierdoor spiritueel kan groeien.
Een mooier cadeau als coach kan ik je niet geven: Anders zijn is oké!

Interesse voor begeleiding, neem dan gerust contact op met Coachpraktijk Balans

Kerstnieuwsbrief

Wandelen in je hart.

Als je intens leeft als hooggevoelige valt het niet altijd mee om aan je naaste uit te leggen hoe je je voelt. In een mooi gesprek met een client vertaalde ik het als volgt.
Alles wat je als hoogevoelig persoon ervaart is intenser dan wanneer je niet hooggevoelig bent. Het voelen is vaak maal factor tien. Je bent tien keer meer verliefd, ervaart tien keer meer pijn en verdriet, piekert tien keer meer en bent ook tien keer meer blij dan de een niet hsp er.
Stel je eens voor dat je het hart binnen wandelt van een hsp er, je loopt er rond en denkt na een poosje bij de derde rotonde, dit is intens! Wat voel ik veel, wat gebeurt er veel en wat is het tevens erg mooi hier. Vaak wordt er geringschattend gedaan over het vele voelen, dat vind ik erg jammer.
Het is in 2017 wetenschappelijk bewezen dat Hsp ers een gevoeliger zenuwstelsel hebben en intenser leven, verwerken, plezier hebben ,maar soms ook anders omgaan met pijn, verdriet en rouw.
Graag kom ik op voor al deze lieve en bijzonder mensen die zo veel voelen. Die zo open staan om hun naaste te helpen, maar vaak zichzelf vergeten. Het zou zo mooi zijn als er meer ruimte en begrip kwam voor elk individu die anders is!
Anders zijn is oké!

Kerstwens.
Ik zou iedereen een doosje willen sturen.
Je zou het uitpakken met plezier en het liefdevol in je huis zetten.
Elke keer als je naar het doosje kijkt straalt er meer begrip en liefde naar een ander mens die het zo hard nodig heeft. Zo vullen we de wereld om ons heen met een beetje geluk.
In dit doosje zit een speciale zonnestraaltje voor alle hsp ers die altijd klaar staan om liefdevol te geven.

 

Coachpraktijk Balans wenst iedereen een liefdevolle en gezellige feestdagen toe.
Zorg goed voor jezelf en maak er een mooi en sprankelend 2019 van!

 

Coachpraktijk Balans, Zuid-Limburg | Mail: info@coachpraktijkbalans.nl | GSM: 06-41072828