Thema nieuwsbrief maart 2020: HSP

In mijn praktijk krijg ik veel vragen over welke kenmerken / eigenschappen passen bij een hooggevoelig persoon. Dit is natuurlijk nooit standaard, elke persoon is uniek in zijn of haar karakter. Wel valt mij op dat er veel overeenkomsten zijn bij HSP / HSS personen. Ik heb daarom een lijst ontwikkeld met ruim 50 kenmerken die passen bij HSP personen. Een handige lijst die veel cliënten duidelijkheid en inzicht geven als we een coachingstraject opstarten rondom zorgen en vragen bij HSP.

In deze nieuwsbrief zal ik drie belangrijke kenmerken bespreken.

  1. Je bent zeer goed in het zorgen voor anderen. Je bent behulpzaam en staat altijd klaar voor anderen. Dit is meteen je valkuil. Doordat je goed aanvoelt wat anderen personen nodig hebben en je een zorger en vaak ook een pleaser bent, ga je soms te ver in het zorgen voor je medemens. Anderen ervaren dit als prettig of je stoot er mensen er mee af. Belangrijker nog is dat HSP personen moeilijk grenzen stellen en je dus vaak te lang en te hard door gaat, waardoor je klachten ontwikkeld. Het is niet voor niks dat veel HSP personen werken in de zorg, hulpverlening of onderwijs en regelmatig kampen met een burn out.
  2. Overprikkeling is echt een veel gehoorde klacht van HSP personen. Je zintuigen staan de hele dag open en al je indrukken komen ongefilterd binnen. Het is niet voor niks dat je aan het einde van de dag oververmoeid bent. Belangrijk is het om elke dag je afschermoefeningen te doen, zodat je voorkomt dat je leeg loopt op andere mans emoties.
  3. Het oppakken van stemmingen van anderen kan heel vermoeiend zijn. Je voelt feilloos aan als er ergens spanning heerst of problemen zijn. Je weet ook vaak waar de spanning vandaag komt en wat de oplossing zou kunnen zijn. Oplossingsgericht en vooruitdenken zijn mooie eigenschappen van HSP personen. Als je leert hoe je om moet gaan met het filteren van stemmingen en zorgt dat ze niet in je eigen systeem terecht komen, kan je van deze opgave een gave maken.

Bij Coachpraktijk Balans ontdek je welke kenmerken en kwaliteiten bij je horen en hoe je deze in je leven kan inzetten. Je leert je bewust worden van je identiteit en het inzetten van je bijzondere gave.

 

Extra nieuwsbrief maart 2020 begeleiding via telefoon


Coachpraktijk Balans biedt ook begeleiding via telefoon.

Ivm de grote onrust rondom het corona virus biedt Coachpraktijk Balans aan om de therapie te volgen via whatsapp video bellen, face time, zoom meeting, skype of gewoon via de telefoon. Op deze manier kan de therapie toch door gaan en heeft u steun en begeleiding waar nodig.

We plannen een afspraak in en kiezen een tijd die ons beiden goed uitkomt. Je kan dan vanuit je eigen omgeving coaching ontvangen.

Foto telefoon.

De voordelen van telefooncoaching?

• Je bespaart reistijd, het is flexibel en kost relatief weinig tijd
• Contact vindt plaats op een voor jouw geschikt tijdstip
• Lage drempel, want je hoeft niet de deur uit naar een praktijk
• Je kunt overal bellen, dus goed in te plannen in een druk schema
• Geheel Nederland kan gebruik maken van de expertise van Balans
• In je eigen veilige omgeving kom je sneller bij je gevoel, dus sneller resultaat
• De coach luistert scherpt en is niet afgeleid , dus 100% focus op jouw hulpvraag

Voor vragen kunt u mij altijd mailen of bellen, ik ben gewoon bereikbaar!

 

 

Nieuwsbrief Maart

Lezing Ik voel zoveel!

De eerste lezing afgelopen 13 februari 2020 was een groot succes. De zaal zat vol met veel geïnteresseerde mensen en de sfeer was erg prettig. Mijn grote passie is Hooggevoeligheid meer op de kaart te zetten en vooral de mooie kwaliteiten hiervan te laten zien. In de lezing heb ik verteld over: HSP, HSS, over pijnbeleving, depressie, je vriendschappen, relatie en werk. Er was veel herkenning en hoe bijzonder is het om met lotgenoten deze mooie gave te delen. Op woensdag 4 maart is deze lezing Ik voel zoveel nog te bezoeken in Valkenburg. Strabeek 18 te Valkenburg. Aanvang: 1930 tot 21.30 uur. Kosten €12.50

Nieuwe locatie voor de lezing en workshops: Rector Raevenhuis te Sweikhuizen. Het mooie pittoresk dorpje Sweikhuizen gelegen op de berg en vlakbij mooie wandelroutes. Heerlijk om even te ontspannen in de pauzes tijdens de workshops.

Op woensdag 15 april 2020 geef ik nogmaals deze lezing Ik voel zoveel. Je bent van harte welkom. Van 19.30 tot 21.300 uur. Rector Raevenhuis Bergstraat 80 te Sweikhuizen. Kosten € 12.50 Aanmelden kan telefonisch of via onze website www.coachpraktijkbalans.nl

Workshop PUUR JEZELF!

In deze workshop gaan we dieper in op Hooggevoeligheid. Onderwerpen die we gaan bespreken zijn: anders voelen, energie overdracht, acceptatie, eenzaamheid en verbinding. Aan de hand van voorbeelden en zelf oefenen ga je leren wat energie met je doet en hoe je dit beter kan beheersen en zo nodig afschermen. Ik bied je veel kennis en door interactief deel te nemen ga je beter leren met deze mooie gave om te gaaan. Deze workshop vind plaats op woensdag 1 april 2020. Aanvang : 19.00 tot 21.30 uur. Rector Raevenhuis Bergstraat 80 te Sweikhuizen. Kosten €30. Aanmelden kan telefonisch of via onze website www.coachpraktijkbalans.nl

Voor vragen of de lezing of de workshop mag je mij altijd bellen of mailen. Ik kijk uit naar jullie komst.

 

Thema nieuwsbrief februari 2020: Hooggevoeligheid bij kinderen

Hooggevoelig of overgevoelige kinderen komen we steeds vaker tegen in onze huidige maatschappij. Deze hooggevoelige kinderen reageren anders dan hun leeftijdsgenootjes op de vele prikkels uit hun omgeving. Ouders van hooggevoelige kinderen ervaren vaker opvoedingsproblematiek en hebben moeite met het plaatsen van het gedrag van hun kind in het gezin. Tevens horen ze van school dat ze een bijzonder kind hebben.

Het gaat om kinderen die:
•    zo gevoelig zijn dat vaker dan menig ander kind thuiszitten, omdat ze de spanningen van elke dag school niet aankunnen,
•    energieën kunnen voelen die voor anderen niet zichtbaar of tastbaar zijn
•    pijn en verdriet kunnen voelen van andere kinderen
•    zich moeilijk kunnen vinden in het schoolsysteem, omdat de leerstof niet aansluit bij hun denk en zienswijze
•    moeilijk de dag kunnen afsluiten
•    veel bevestiging vragen voor hun onrust
•    pijn, verdriet en vreugde intenser ervaren
•    graag alleen zijn, om hun energie weer op te laden
•    overgevoelig en emotioneel kunnen reageren op voor andere niet begrijpelijke wijze
•    onredelijk boos of gefrustreerd zijn
•    niet tegen onrecht kunnen en opkomen voor anderen kinderen

Voor ouders en kinderen is er nog steeds veel onbegrip en onbekendheid over hooggevoeligheid. Daarom ben ik van mening dat het goed is om zoveel mogelijk kennis te verspreiden over hooggevoeligheid. De kinderen leer ik graag hoe ze beter kunnen omgaan met hun emoties en vooral dat anders zijn oké is!

Coachpraktijk Balans biedt de volgende cursus aan:
Cursus: Ik voel zoveel!

Deze training is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar.
In deze training geef ik uitleg over HSP op het niveau van het kind, ze leren ervaren dat veel voelen niet altijd eng is en leren dmv oefeningen er beter mee om gaan. Voor de ouders wordt er begeleiding aangeboden hoe ze het beste om kunnen gaan met hun hooggevoelig kind.