Uit de Praktijk

Informatie: Praktische tip over het huishouden met add/adhd.

Veel mensen met adhd/add hebben moeite om het huishouden te organiseren en bij te houden.
Waarschijnlijk heb je moeite om je zelf te motiveren en aan een taak te beginnen of vind je het lastig om na te gaan waar je het beste mee kan beginnen. De taken in het huishouden lijken eindeloos en elke dag terug te komen. Wat moet je als eerste doen en hoe ga je om met afleiding.

Bij coaching in de thuissituatie maak ik altijd eerst met de cliënt een lijstje met organisatorische problemen van het huishouden. Afhankelijk van de last die je ervan ervaart gaan we aan de slag.
Zo werkte ik eens bij een gezin waar moeder en de tweeling van vijf jaar adhd hadden.
Een van de kinderen was nog niet zindelijk, wat ervoor zorgde dat moeder dagelijks veel machines was moest draaien. Doordat het niet lukte om dit te plannen in het huishouden, ze geen overzicht had en ze moeite had met tijdsbesef hebben we het als volgt aangepakt.

Op het picto bord van de kinderen hebben we bij elke maaltijd een picto gehangen van een wasmachine, zo leerde moeder dat ze na elke maaltijd naar de wasmachine moest om de was te verzorgen. Na enkele weken was dit een automatisme geworden en konden we dit thema afsluiten en overstappen naar een volgend struikelblok.
Zo kan een eenvoudige oplossing helpen aan meer structuur in het huishouden.

Gepubliceerd op: 01 mrt 2012

--------------------------------------------------------------------------------