Uit de Praktijk

Informatie: medicatie en adhd/add (deel 1)

Een behandeling met geneesmiddelen, ook wel medicamenteuze behandeling genoemd, vormt vaak de eerste actie tegen de symptomen van adhd/add. Je behandeling met geneesmiddelen zal een onderdeel vormen van je totale plan. Vaak wordt er ook voor een vorm van coaching gekozen en zo nodig begeleiding van een psycholoog gespecialiseerd in adhd/add.

Ongeveer 80% van de mensen met adhd/add kan baat hebben bij een behandeling met medicamenten. Het vergt wel meer betrokkenheid van je dan alleen maar het slikken van een tablet.

Geneesmiddelen voor mensen met adhd/add zijn gericht op het beïnvloeden van bepaalde chemische hersenstoffen, de zogeheten neurotransmitters.
De geneesmiddelen bewerkstelligen een toename van de hoeveelheden van deze neurotransmitters in de hersenen. Hiermee bedoel ik de zones tussen de informatieversturende en de informatieontvangende neuronen.
De toename stelt de hersenen in staat de activiteiten van deze twee systemen in evenwicht te brengen. Dopamine is verantwoordelijk voor de sterkte van de signalen die in de hersenen arriveren en voor de filtercapaciteit van de hersenengebieden, die selecteren waar je aandacht aan schenkt. Norepinefrine is verantwoordelijk voor je alertheidniveau en de helderheid van je hersenenprocessen. Beide hebben iets te maken met je motivatieniveau.
Deze uitleg verklaart dan ook dat veel mensen met deze stoornis moeite hebben met het tonen van hun motivatie op diverse gebieden.

Momenteel zijn er in Nederland meerdere medicijnen om de symptomen te bestrijden. Het is van belang om er achter te komen welk medicijn het beste bij je past. Dit kun je samen met je arts of psychiater doen, door samen een dagboekje bij te houden en goed samen te werken.

In de nieuwsbrief van oktober 2010 ga ik, in deel 2 van Medicatie en adhd/add, in op het slagen met medicijnen.

Gepubliceerd op: 01 sep 2010

--------------------------------------------------------------------------------