Uit de Praktijk

Informatie:Co-ouderschap na een echtscheiding.

Het aantal co-ouderschappen is de laatste jaren hard gestegen.
Meer dan 20% van alle gescheiden ouders co-oudert. Meer dan een op de vijf kinderen van gescheiden ouders woont dus zowel bij vader als bij moeder.
Veel mensen denken dat de zorg precies gedeeld moet worden, maar dit is sterk afhankelijk van de mogelijkheden en draagkracht van de ouders.
Bij co-ouderschap gaat het er voornamelijk om dat beide ouders nog veelvuldig betrokken zijn bij de kinderen, samen overleggen en beslissingen nemen en verantwoordelijkheid dragen voor de dagelijkse zorg van de kinderen.

Wat maakt de kans van slagen groter als je kiest voor co-ouderschap?

- Een goede communicatie is van groot belang voor een succesvol co- ouderschap. De kunst van het co-ouderschap is om de irritaties die tussen de ouders spelen niet via de kinderen te laten lopen, maar die zelf samen op te lossen. – Blijf ouders van je kinderen en sluit je partnerschap af, dit voorkomt veel stress. Maak elkaar geen verwijten en probeer de onderlinge wrijvingen op te lossen door naar een goede hulpverlener te gaan. – Het moge duidelijk zijn dat als de communicatie slecht blijft gaan of er te veel is gebeurt, het slagen van co-ouderschap weinig tot geen kans heeft. – Probeer niet kwaad te spreken over de andere ouder, respecteer hun opvoedingsregels en overleg bij grote verschillen. – Geef het kind genoeg wentijd als ze van gezin wisselen en plan de wisselmomenten niet vlak voor het slapen gaan. – Probeer flexibel te zijn, dat geeft meer rust voor jezelf en de kinderen.

Sinds 2009 is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.
Hierin worden afspraken vastgelegd over bijvoorbeeld; de vorm van zorg, wie woont waar en hoe verdelen we de dagelijkse zorg, hoe hou je elkaar op de hoogte, hoe wordt de alimentatie geregeld etc.
Het is goed om dit zorgvuldig te bespreken en neem ook de toekomst van de kinderen in acht betreft hun studeren.

Gepubliceerd op: 01 okt 2012

--------------------------------------------------------------------------------