Vijf tips om je grenzen te stellen!

Het kan voor hooggevoelige mensen een echte uitdaging zijn om grenzen te stellen. We zijn geneigd om vaak ja te zeggen en iedereen tevreden te houden. We willen de sfeer goed houden, niemand teleurstellen en tegemoetkomen aan de verwachtingen van anderen. Ja zeggen tegen een ander is vaak nee zeggen tegen jezelf! Wij zijn heel goed in het helpen van anderen, maar minder goed in het zorgen voor onszelf. Bedenk dat dit je valkuil is, niet begrenzen betekent meer moe en meer stress. Ga op een rustige manier oefenen met af en toe nee zeggen, voel wat je wel en niet kan doen en maak het voor jezelf makkelijker. De vijf beste tips heb ik voor je op een rijtje gezet.

De juiste manier om grenzen te stellen!

1.
Neem geen overhaaste beslissingen. Als iemand je hulp vraagt of je uitnodigt voor een feestje gun jezelf dan even denktijd. Zeg bijvoorbeeld: Ik denk er even over na en kom er morgen of later op terug. Zo kan je zelf goed voelen of je dit wilt en leer je luisteren naar je lijf en hoofd. Slaap er desnoods een nachtje over en probeer te voelen of dit een juiste keuze voor je is.

2. Zeg eens ja tegen jezelf! Je hebt altijd de vrijheid om nee te zeggen. Hoe de ander daarop reageert is niet jouw verantwoordelijkheid. Als je het liefdevol brengt is zal een goede vriend hier begrip voor hebben.

3. Wat kan je zelf veranderen? Blijf flexibel en kijk goed naar jezelf en naar de ander. Kijk ook eens bewust waar je grens ligt en probeer vast te stellen wanneer je grens is bereikt. Door inzicht en oefening leer je.

4. Leg daar waar de verantwoordelijkheid hoort! Iedereen die mij kent weet dat dit een geliefde stelling van mij is. We zijn snel geneigd om de verantwoordelijkheid op ons te nemen en ons weer aan te passen aan de ander. We gaan nog harder werken om de ander het naar de zin te maken. Niet altijd terecht! Soms kan je beter je grenzen stellen door verantwoordelijkheid die bij je hoort op je te pakken en wat bij de ander hoort liefdevol terug te geven.

5. Heb geduld! Geduld is een schone zaak, ja hoor zal je denken. Hoogegevoelige personen hebben veel geduld voor anderen, maar niet voor zichzelf. Gun jezelf de tijd om te oefenen met grenzen stellen. Oefening baart kunst en je zult merken dat het je steeds beter afgaat.

 

Terug

 

Terug naar Blog