Omarm jij ook je imperfectie

Ben jij perfectionistisch?

Bijna alle hooggevoelige mensen hebben ‘last’ van perfectionisme. We leggen de lat graag erg hoog voor onszelf. Daarmee kom je natuurlijk ver in je leven.

Streven naar een doel, voluit leven met veel energie en actie is een nobel streven. Het brengt je ver en zorgt ervoor dat je groeit en je persoonlijk ontwikkelt.

Maar er is een keerzijde aan perfectie

Als je langdurig de lat te hoog legt en jezelf daardoor grenzeloos uitdaagt, gaat het mis. Je raakt chronisch overbelast en ontwikkelt klachten. Het gevolg kan zijn dat je het vertrouwen in jezelf kwijtraakt. ‘Zie je wel dat het me weer niet lukt.’ En daar gaat je zelfvertrouwen.
Jezelf uitdagen is altijd goed, het zorgt voor groei en ontwikkeling. Maar kan je ook tevreden zijn als je de lat wat minder hoog legt? Je hoeft niet altijd op je toppen te functioneren, dat leg je echt bij jezelf neer. Dit gegeven komt natuurlijk ergens vandaan en het is goed om zelf of met hulp hier eens naar te kijken.

Durf jij je imperfectie te omarmen?

Hier kan ik volmondig ja op zeggen!

Imperfectie omarmen is een proces van loslaten en accepteren dat je goed bent zoals je bent.

Niet alles hoeft in de hoogste versnelling en perfect te zijn, dit geeft veel onrust en spanning. Als je durft je imperfectie te omarmen, kan ik je vertellen dat de wereld er een stuk ontspannener uitziet. Je bouwt meer balans op, je ervaart meer ontspanning waardoor je zelfs vaak beter gaat functioneren.

Kijk eens naar jezelf. Waar ligt voor jou de lat, wat vind je belangrijk en waar zou je een tandje minder hard mogen rennen? Maak een overzichtje van je activiteiten en valkuilen en verlaag eens een aantal weken je tempo of de eisen die je aan jezelf stelt.

Dan ben ik heel benieuwd wat je ervaringen zijn, ik hoor ze heel graag!

 

 

Terug naar Blog