Hooggevoeligheid en pijnbeleving

Alles maal factor 10!

Als je hooggevoelig bent ervaar je de wereld intenser. Alles is maal factor 10 zeg ik altijd: Tien keer meer verliefd, tien keer meer verdriet, tien keer meer blijdschap en tien keer meer pijn.

Het zenuwstelsel moet hard aan de slag om alle informatie diepgaand te verwerken, dit is een complex proces. Je ervaart dus meer prikkels en hebt moeite om alle informatie te verwerken en je hersteltijd is langer dan normaal.

Het is bekend dat als je hooggevoelig bent, je een lagere pijngrens hebt en een hogere pijnbeleving. Door je gevoeligheid pak je eerder pijnprikkels op en gaat je lijf en vaak je gedachten er al mee aan de slag. Je gedachten zijn sterk bepalend hoe je met deze signalen omgaat. Als je meer invloed hebt op je gedachten, dan kan je de pijn beter hanteren.

Fysieke klachten bij hooggevoeligheid.

Veel voorkomende klachten bij hooggevoeligheid zijn:

  • Nek en schouderklachten
  • Gewricht-en spierpijn
  • Hoofpijn en migraine
  • Buik-en darmklachten
  • Slaapproblemen


Vaak wordt er op medisch vlak niets gevonden. Dat is natuurlijk erg frustrerend, want je voelt wel pijn en ervaart zeker hinder van je klachten.

Wat opvalt is dat wij ook intenser kunnen reageren op medicatie. Vaak zie je veel bijwerkingen van medicatie optreden en allergische reacties. Het instellen van medicatie, opbouw en afbouw van bijvoorbeeld Antidepressiva vergt meer zorg en insteltijd.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen.


Terug naar Blog