Hoe krijg je hooggevoeligheid onder controle?

Hooggevoeligheid is een erfelijk aangeboren persoonlijkheidskenmerk.

Wat valt er dan op bij hooggevoelige mensen?

Ik benoem de drie meest voorkomende kenmerken.

  • Je raakt sneller overprikkeld door zowel positieve als negatieve prikkels. Dit noem je overstimulatie.
  • Je ervaart een diepgaande verwerking. Je hebt veel tijd nodig om de dag te verwerken. Rust - en hersteltijd is daarin van groot belang. Je hersenen gaan aan de slag met veel meer hersengebieden dan niet-HSP’ers.
  • Je beleeft de emoties veel intenser. Alles is maal factor 10!

Ben jij bang voor controle verlies?
Als je hooggevoeligheid nog niet goed begrijpt en beheerst kan je overspoelt raken door je emoties en ontstaat er prikkelgevoeligheid. Je wordt gevoeliger voor omgevingsfactoren zoals geluid, licht, temperatuur en veel drukte om je heen. Soms is er veel onrust en ervaar je een grote vermoeidheid. Het gevolg kan zijn dat je overbelast raakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel hooggevoelige mensen vatbaarder zijn voor: overspannenheid, angsten, fysieke klachten, burn-out, depressie, woede of verdriet.

Neem jij de regie van je leven weer in eigen handen?
Als het vele voelen je overspoelt en je weet niet waar dit vandaan komt, dan is de eerste stap kennis vergaren, Kennis zorgt voor inzichten en vandaar uit kan je gaan kijken waar je behoefte aan hebt. Als je begrijpt waar je onrust of angsten vandaan komen, is het makkelijker om naar een oplossing te zoeken.

Je gaat aan de slag door een overzicht te maken en je te oriënteren wat wel voor je werkt. Vragen die misschien helpen om dit in kaart te brengen zijn:

  • Wat kost je energie?
  • Wat geeft je energie?
  • Begrijp je waar je klachten vandaan komen?
  • Wat kan je doen om dit te verminderen?
  • Heeft je partner of werkgever begrip voor je?

Door deze vragen uit te werken krijg je inzicht op je gedrag. Maar wat nog veel belangrijker is --> je krijgt ook weer de regie terug. Je weet de oorzaak en gaat aan de slag met de gevolgen. Dat is een van de manieren om de regie op je leven terug te krijgen.


Bij vragen of zorgen mag je mij altijd mailen voor een gratis Inzichtgesprek

 

Terug naar Blog