Depressieve klachten in combinatie met HSP

Hooggevoeligheid is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hooggevoelige mensen het gen HTTLPR hebben, net als depressieve mensen.

Dit gen zorgt voor dat de serotonine minder goed wordt vervoerd in je lichaam en sneller opraakt. Serotonine is een neurotransmitter met een overwegend stimulerende werking. Het heeft invloed op het geheugen, zelfvertrouwen, stemming, slaap en eetlust
Het gen HTTLPR kent drie varianten en de korte variant maakt dat HSP’ers vatbaarder zijn voor depressie en angsten onder negatieve omstandigheden, maar talentvoller zijn bij positieve omstandigheden. Dus bij tegenslag zijn we minder veerkrachtig en bij voorspoed ervaren we meer profijt.

Meer verwerkingstijd en een hogere herstelbehoefte.
Mijn ervaring is dat HSP’ers een langere verwerkingstijd nodig hebben om gebeurtenissen te verwerken. Je hebt meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken, het uit te sorteren of te door voelen en dan kan je pas verder. Neem vooral de tijd die je nodig hebt. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik ga heel graag elke dag wandelen om de dag te verwerken, maar ook om de natuur op te zoeken en de rust te ervaren die mijn hoofd zo hard nodig heeft.
We hebben ook een hogere herstelbehoefte. Ook hierin geldt weer: neem de tijd om alles te verwerken. Durf je grenzen aan te geven en tijd voor jezelf te nemen. Geef aan je partner of gezin aan waar je behoefte ligt en kijk of je hier een balans in kan vinden.
Doordat het overgevoelige brein eerder in staat van paraatheid is en dus sneller overbelast kan raken, is het goed alert te zijn. Door je langere hersteltijd kan het lijken dat je langer in een negatieve stemming blijft hangen, maar dat wil zeker niet zeggen dat je depressief bent. Helaas is dit wel vaak een reden waarom er ten onrechte te snel een diagnose depressie wordt afgegeven.

Meer kennis is kracht!
Meer kennis over hooggevoeligheid zorgt ervoor dat je beter je signalen oppakt, meer inzicht in je handelen krijgt en beter in staat bent je klachten te omschrijven en te begrijpen. Zorg ervoor dat je niet te snel overspoeld raakt. Hooggevoeligheid is een persoonlijkheidskenmerk en geen stoornis. Hier zijn geen medicijnen voor.
Als je twijfelt ga altijd naar de huisarts voor een deskundig oordeel en laat het goed uitzoeken of er sprake is van een depressie of dat je klachten voortkomen uit het vele voelen.
Geniet van deze bijzonder mooie gave!

 

Terug naar Blog