Ben jij ook allergisch voor het woord Moeten?

Moeten…. Ik moet helemaal niks!

Veel hooggevoelige mensen zijn allergisch voor het woord moeten. Het zorgt voor een soort dwang en sturing die niet gewenst is.

Als je hooggevoelig bent, kan de wereld soms dwingend overkomen. Er worden veel eisen aan je gesteld en dat kan knap lastig zijn. Houd alle ballen maar eens in de lucht als je een druk gezin hebt met daarnaast nog werk, vriendinnen, hobby’s en misschien nog familieverplichtingen.

Door je grote verantwoordelijkheidsgevoel loop je al vaak op je tenen en je perfectionisme leg je de lat hoger dan gezond voor je is. Iedereen het naar de zin maken en zorgen dat er geen conflicten ontstaan zorgt voor een onbewuste aaneenschakeling van moeten. Je moet dit van jezelf, maar je legt jezelf dit ook op.

Hoe kan je moeten loslaten?

Hoe fijn zou het zijn als je begint met de lat wat lager te leggen en te zorgen dat je niet elke dag, taak of bezoek perfect hoeft te zijn. Geniet wat meer van het NU en maak je hoofd eerder leeg.

Als andere mensen in je omgeving je iets vragen en je voelt het moeten weer naar boven komen, neem dan een time-out. Zeg tegen die persoon: ‘Ik denk er even over na en kom er later op terug’. Laat je niet in een hoek duwen die niet fijn voelt.

Zorg dat je woord moeten bij jezelf minder beladen wordt. Zo zorg je voor meer kracht in het nu en ervaar je vragen van je omgeving minder beladen.

Na bewustwording komt inzicht. Ik weet zeker dat je door dit inzicht kan gaan oefenen met minder moeten en meer genieten.

Succes ermee.

 

Terug naar Blog