Angstig door Hooggevoeligheid

Angst is een hoge graad van stress

De meest voorkomende emotie is de angst die je zelf creëert door negatieve gedachten en het feit dat je controle wilt houden in je leven. Als je blijft hangen in je angstmodus, kom je terecht in een vicieuze cirkel. Angst is en normale reactie van je lichaam, maar als het te lang duurt en chronisch wordt, moet je alert zijn. Het is beter om je grenzen te bewaken en te zorgen dat de klachten niet langdurig aanhouden, dit is niet gezond voor lichaam en geest.

Gevolgen van langdurige angst kan zijn:

  • Paniekaanvallen
  • Slecht slapen
  • Veel onrust en piekeren
  • Weinig eetlust of juist behoefte aan zoetigheid
  • Hoe meer uitputting hoe meer angst

Angst en het hoog sensitieve brein

In ons brein zit de thalamus dit is ons schakelstation. Je kan het zien als een soort filter voor interne en externe prikkels. Hersenscans laten zien dat in een hoog sensitief brein deze filter niet werkt. Dus alle informatie en prikkels komen heftiger binnen. Je hebt dus meer verwerkings- en hersteltijd nodig om alle indrukken te verwerken. Je kan je dus voorstellen dat je bij angstklachten meer en langer negatieve gedachten of gevoelens ervaart.

Vlak bij de thalamus ligt het angstcentrum. Je kan je dus voorstellen dat dit angstcentrum eerder geprikkeld wordt als je hooggevoelig bent. Door overprikkeling krijg je sneller mentale en fysieke klachten.

Hoe zorg ik dat mijn angst minder wordt of voorkom ik angstklachten?

Erken je angst en accepteer dat het even in je leven is
Wordt weer de baas over je eigen gedachten
Accepteer dat je hooggevoelig bent
Luister naar je lichaam en stel je grenzen
Beperk je indrukken en plan in je agenda rustmomenten

Podcast beluisteren: Angst door Hooggevoeligheid

Via de bekende kanalen kan je mij volgen via Op Vleugels met Hooggevoeligheid.
Regelmatig staan hier mooie afleveringen op. De aflevering Angst door Hooggevoeligheid staat al online en hier ga ik uitgebreid in op dit onderwerp en deel ik nog meer kennis en inzichten over dit boeiende onderwerp.

 Luister hier naar de podcast Angst door hooggevoeligheid.

 

Terug naar Blog