3 Gouden tips bij stress!

Hele Sterke Personen

Hooggevoelige mensen zijn in mijn beleving Hele Sterke Personen.
Als je hooggevoelig bent heb je een gevoeliger zenuwstelsel. Daardoor ervaar je eerder stressklachten. Gezonde stress zorgt ervoor dat je alert bent en goed kan functioneren. Als stress echter te veel wordt en je langdurig onder spanning, staat wordt het chronisch en kunnen er mentale en fysieke klachten optreden.

Dit kan voor diverse klachten zorgen zoals:

  • Een verzwakt immuunsysteem, waardoor je sneller vatbaar bent voor bijvoorbeeld griep of verkoudheid.
  • Somberheid, stemmingswisselingen
  • Overspannen, burn out
  • Depressie
  • Chronische vermoeidheid
  • Fysieke klachten

Hoe gaan hooggevoelige mensen om met stress?
Hoe je met stress omgaat is erg persoonlijk. In eerste instantie ligt het natuurlijk aan je opvoeding, karakter, draagkracht en omstandigheden in je leven. Iedereen ervaart stress op een andere manier. Je interpreteert de situaties verschillend en de manier waarop je flexibel om kan gaan met stress en je aan kan passen is zeer divers.

Als je hooggevoelig bent vallen een aantal dingen op: je bent een gever, hebt moeite met grenzen stellen en gaat maar door met werken en energie geven. Perfectionisme kan je ook in de weg staan. Bij klachten werk je vaak door, je wilt niet opgeven en ervaart op den duur meer klachten, zowel fysiek als mentaal.

Een onderschatte oorzaak van stress is hooggevoeligheid. Je hebt relatief een open energieveld en een gevoeliger zenuwstelsel, indrukken komen feller via de zintuigen binnen. Als je niet goed weet hoe je om moet gaan met je hooggevoelige kant, zit hier een flinke uitdaging voor je in. Je kan last ervaren van negatieve mensen in je omgeving en op je werk. Ik noem dit altijd energievreters. Je ervaart drukte en veel mensen om je heen als stressvol en raakt uitgeput van volle dagen met veel mensen.

 

Terug naar Blog